Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową • przepis • składniki • przygotowanie
Ten słynny austriacki deser to miękkie wnętrze, chrupiący wierzch i domowa konfitura z żurawin, czyli połączenie idealne dla wielbicieli klasycznych słodkości! Przepis Pawła pozwoli Ci przygotować ten przysmak w domowej kuchni.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY CUKIER ZE ŚMIETANKĄ
Brzegi i spód naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wlewamy śmietankę i dodajemy cukier, rozsypując go równomiernie po dnie naczynia. Mieszamy, by składniki się połączyły.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka jaj w temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier i zwiększamy obroty urządzenia. Dodajemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną, perłową pianę.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SUFLETU
Dodajemy żółtka jaj i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Delikatnie mieszamy.
FORMUJEMY SUFLET
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z piekarnika. Na warstwę skarmelizowanego cukru nakładamy masę sufletu, formując z niej trzy równe wierzchołki.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ
Na rozgrzanej patelnikarmelizujemy cukier. Dodajemy żurawiny. Dolewamy wodę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż żurawiny delikatnie się rozpadną i oddadzą sok.
PODAJEMY SUFLET
Upieczony suflet wyjmujemy z piekarnika. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1939,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
484,9 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
99,9 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Sięgnij po przepis Kingi na hash browns z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem!

Cookie dough
Sprawdzony i szybki przepis na kultowy przysmak inspirowany kuchnią amerykańską. Ta przepyszna surowa masa ciasteczkowa świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska lub dodatek do lodów i innych deserów.

Ciasto z batatów
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słodka mikstura zdrowia z mrożonych truskawek, borówek i kefiru z siemieniem lnianym
Ta słodka mikstura przeniesie Cię do krainy, gdzie wędrują mityczne stworzenia i rodzą się nowi bohaterowie. A może nawet zastąpi Uzdrowiciela, gdy przyjdzie moment wyboru tego, kto zostanie w obozie? Przygotuj się na przygodę, która z każdym łykiem uwalnia ukryte rozkosze!

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.

Pieczona owsianka z airfryera
Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!

Kulki serowo-brokułowe
Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.

Kanapka z gofrów
Zupełnie inna odsłona gofrów. Tym razem Kinga przygotowała je na słono, z pysznym serem Carré de l'Est, wędzonym boczkiem i smażonymi pieczarkami. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis!