Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FORMĘ NA
tartę rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) Przygotowanie Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok.
DO MISKI WBIJAMY
jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu.
CAŁOŚĆ MIESZAMY W
misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. ODSTAWIAMY.
FORMĘ DO TARTY
smarujemy masłem od środka. ODSTAWIAMY NA: bok.
SCHŁODZONE CIASTO FRANCUSKIE
delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie).
FORMĘ WYKŁADAMY CIASTEM,
które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. SPÓD CIASTA NAKŁUWAMY: widelcem.
ZA POMOCĄ WAŁKA
usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
NA CIEŚCIE ROZKŁADAMY
łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem.
DODAJEMY POKROJONE W
kosteczkę pomidory.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany.
DODAJEMY KILKA PORWANYCH
listków świeżej bazylii.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
UPIECZONĄ TARTĘ OZDABIAMY
listkami bazylii.
JAK PODAWAĆ UPIECZONĄ
tartę podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2175,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,8 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
23,2 g
Błonnik
29,3 g
Białko
29,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Torcik wielkanocny
Kolorowe ciasto o wielkanocnym charakterze – ciasteczkowy spód, puszysta galaretka agrestowa i kremowy farsz z mascarpone. Idealne na świąteczny stół!

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Świąteczna owsianka
Wypróbuj przepis na rozgrzewającą i pachnącą świętami owsiankę, którą przygotujesz w mig w swoim MC Smart!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Serowe ciasteczka cytrynowe
Przepyszne ciasteczka cytrynowe, które kryją w sobie wyjątkową niespodziankę w postaci sera. To idealny pomysł na słodką przekąskę w wiosenny dzień i nie tylko!