Tarta Tatin • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER METALOWĄ
foremkę o śr.
26-27 CM -
bez zdejmowanego dna folię spożywczą wałek naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół) Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiekło.
CIASTO DO MISKI
miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko.
CIASTO UCIERAMY ZA
pomocą miksera.
W TRAKCIE MIESZANIA
dodajemy do ciasta 2 łyżki wody.
MIKSUJEMY DO MOMENTU,
aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera.
CIASTO ZAWIJAMY W
folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
PO TYM CZASIE
posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
JABŁKA JABŁKA OBIERAMY
i kroimy na ćwiartki.
DELIKATNIE WYCINAMY GNIAZDA
nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
DO METALOWEJ FOREMKI
wsypujemy 150 g cukru i 150 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił).
ZDEJMUJEMY FOREMKĘ Z
ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje.
W FOREMCE UKŁADAMY
pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu.
UKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ
jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu.
NAKŁADAMY POKRYWKĘ NA
foremkę.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, CZEKAMY,
aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka.
PODDUSZAMY PRZEZ MNIEJ
więcej 5 minut.
ROZWAŁKOWANE CIASTO NAKŁADAMY
na foremkę z jabłkami.
ZBYT DŁUGIE BRZEGI
zawijamy do środka.
NA WIERZCHU CIASTA,
na środku, robimy niewielką dziurkę.
FOREMKĘ Z CIASTEM
wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
PO UPIECZENIU CZEKAMY
chwilę, aż ciasto się ostudzi.
ZA POMOCĄ NOŻA
odklejamy brzegi ciasta od foremki.
BIERZEMY DUŻY TALERZ,
foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
JAK PODAWAĆ KAWAŁKI
tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty .
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4653,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1163,3 kcal
Tłuszcz
64,6 g
Węglowodany
139,6 g
Błonnik
11,6 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Chleb z pastą z serka koziego
Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej, doskonale smakuje z aromatyczną pastą z serka koziego!

Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.

Daktylowe praliny
Idealny przepis na prezent! Przygotuj daktylowe praliny z nadzieniem orzechowym, oblane chrupiącą czekoladą!

Spaghetti z królikiem
Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!