Tarta z pomidorkami i włoskimi serami • przepis • składniki • przygotowanie
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie delikatnie rozprostowujemy. Z krótszego boku wycinamy szeroki pasek, który dzielimy na dwa cieńsze. W misce mieszamy jajko z mlekiem, smarujemy tym paski. Przyklejamy je do krawędzi tarty, by wzmocnić jej brzegi.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ TAPENADĘ
Suszone pomidory i oliwę umieszczamy w pojemniku miksera. Dokładamy kilka umytych listków świeżej bazylii, ząbki czosnku, sól i sok z cytryny. Wszystko miksujemy. Pastę przekładamy z miksera do miski.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKAMI
Kroimy kolorowe pomidorki koktajlowe na pół, a cebulę dymkę na grubsze kawałeczki. Wrzucamy wszystko do miski z pastą. Przyprawiamy świeżą bazylią, octem balsamicznym i oliwą. Mieszamy i dodajemy połowę serka stracciatella.
PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Z ciasta francuskiego zdejmujemy naczynie żaroodporne, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150°C i całość podsuszamy w piekarniku około 5 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pastę pomidorową. Na tarcie kładziemy kawałki sera gorgonzola oraz sałatkę z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi.
PODAJEMY DANIE
Przed podaniem dekorujemy wierzch tarty świeżą bazylią i resztą serka stracciatella.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1877,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
312,9 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
24,1 g
Błonnik
1,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
Włoska kuchnia z polskiego grilla? Czemu nie! Nieuczesana proponuje przepis, który wprawi Twoje kubki smakowe w osłupienie. Uwaga, będzie chrupiąco!

Pieczone szparagi à la caprese
Szukasz przepisu na błyskawiczny, wiosenny obiad? Już nie musisz! Te pieczone szparagi, podane z pomidorkami, mozzarellą mini i świeżą bazylią to danie idealne.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torcik mango bez pieczenia
Torcik bez pieczenia o intensywnym smaku mango przygotujesz z biszkoptów savoiardi. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się prostym w przygotowaniu deserem, jak z najlepszej cukierni.

Brownie z malinami
Mocno czekoladowe, domowe, po prostu pyszne! Koniecznie spróbuj jak smakuje brownie z malinami według przepisu Darii!

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Polędwiczka w pieprzu z brukselką
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.