Torcik Saksoński • przepis • składniki • przygotowanie
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MOCNO
schłodzoną śmietankę ubij na sztywno w naczyniu robota lub za pomocą miksera.
MASŁO WYJMIJ Z
lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
ŻELATYNĘ ROZPUŚĆ W
zimnej wodzie, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WODĘ
z cukrem gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
ŻÓŁTKA MIKSUJEMY NA
puszystą masę i cały czas ubijając dodajemy wąską strużką syrop z cukru oraz wody (sparzamy żółtka).
CZEKOLADĘ POKRUSZONĄ NA
mniejsze kawałlki rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
DO MASY DODAJEMY
stopniowo czekoladę i ubitą śmietanę.
JEŻELI KONSYSTENCJA MUSU
będzie zbyt luźna, pozostawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.
MASŁO ŁĄCZYMY Z
6 pokruszonymi biszkoptami.
W FORMIE O
średnicy 15 cm układamy dookoła na krawędzi biszkopty, jeden przy drugim.
DNO POSYPUJEMY BISZKOPTAMI
z masłem, za pomocą tłuczka dociskamy spód.
WLEWAMY MUS CZEKOLADOWY
i chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.
ŚLIWKI POZBAWIAMY PESTEK
i gotujemy z cukrem, aż całkowicie się rozpadną. MIKSUJEMY.
ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ DODAJEMY
do śliwek. STUDZIMY.
GDY CAŁOŚĆ ZACZNIE
gęstnieć, mus ze śliwek wylewamy na wierzch tortu i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
DEKORUJEMY KAWAŁKAMI JABŁEK
i winogron.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3176,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,1 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
40,3 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.

Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa tajska z kurczakiem
Tajska zupa z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi swoim smakiem prosto do egzotycznych zakątków Azji. Aromatyczne przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i świeże zioła z nutką pikanterii tworzą kompozycję idealną dla fanów azjatyckiej kuchni i nie tylko.

Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Kruche ciasteczka z orzechami
Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!