Wegański gyros z ciecierzycy w picie • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PŁUCZEMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę płuczemy i odsączamy na sicie. Wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy.
PIECZEMY I DOPRAWIAMY CIECIERZYCĘ
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przesypujemy ciecierzycę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Wyjmujemy i mieszamy w misce z przyprawami i oliwą.
KONTYNUUJEMY PIECZENIE CIECIERZYCY
Ponownie wykładamy ciecierzycę na blachę i pieczemy przez 15 minut do momentu uzyskania chrupkości.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą do momentu połączenia.
PODPIEKAMY PITY
Pity podpiekamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.
WYPEŁNIAMY PITY
Pity nacinamy. Wypełniamy szpinakiem, przekrojonymi na pół pomidorkami, ogórkiem pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych oraz czerwoną cebulą i papryką pokrojoną w paseczki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy ciepłym gyrosem z ciecierzycy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3345,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
836,4 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
137,9 g
Błonnik
33,8 g
Białko
33,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!

Jogurtowy serniczek z airfryera
Pyszny serniczek, który przygotujesz w 10 minut – i to w delikatnie odchudzonej wersji, dzięki wykorzystaniu jogurtu zamiast sera. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszne są ciasta z airfryera.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
Z grejpfruta można wyczarować prawdziwe cuda! Spróbuj go w formie grejpfrutowych batoników! Doskonałe jako smaczna przekąska w szkole lub pracy.

Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską
Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!