Wegański placek po węgiersku • przepis • składniki • przygotowanie
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GULASZ
Pieczarki podsmażamy w całości na rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dusimy ok. 2-3 minut i zalewamy składniki winem.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Ziemniaki starte na tarce o średnich oczkach odsączamy na sitku nad miską. Cebulę startą na tarce o średnich oczkach łączymy w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
SMAŻYMY I PODAJEMY PLACKI
Placki smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni (ok. 2-3 minut z każdej strony) i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
754,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
188,7 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
25,2 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
Proste, efektowne i pyszne danie. Kilka klasycznych, doskonałych składników sprawi, że często będziesz do niego wracać. Eksperymentuj z serami, bo warto!

Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.

Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!