Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny smak pomarańczy zamknięty w kruchych, wegańskich ciasteczkach bez glutenu przypomina o świętach i doskonale komponuje się ze słodyczą banana. Upiecz je i podziel się z bliskimi!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY NASIONA CHIA
Nasiona chia mieszamy z sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 5 minut, by napęczniały.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Banan rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy napęczniałe nasiona chia oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Z ciasta formujemy podłużny wałek, który następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Opcjonalnie: dekorujemy skórką otartą z pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
949 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
189,8 kcal
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
22 g
Błonnik
2,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta flambee
Przygotuj błyskawiczną tartę na cienkim spodzie z mnóstwem dodatków!

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną smaku, którą Holendrzy zawsze mają w lodówce!

Przyprawa do piernika
Połącz wyjątkowe aromaty i stwórz swoją własną przyprawę do piernika. Korzenną mieszankę zrobisz szybko i będziesz cieszyć się wyjątkowym połączeniem cynamonu, imbiru, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Sprawdź, jakie to proste!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczne risotto
Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Bulion warzywny
Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.