Yakisoba z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Imbir ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili siekamy i dodajemy do imbiru. Następnie do miski dodajemy wszystkie sosy, ketchup i miód. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Szalotkę kroimy w pióra, marchewkę w julienne, a paprykę w większe paski. Czosnek siekamy. Od kapusty pak choi odkrawamy końcówkę i rozdzielamy na liście. Szczypior dymki siekamy dość grubo i pod dużym skosem.
SMAŻYMY KREWETKI
Na dnie woka mocno rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy szalotkę, delikatnie ją podsmażamy i dodajemy czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy krewetki. Smażymy je, aż zaczną być różowe.
SMAŻYMY MAKARON Z WARZYWAMI
Do podsmażonych krewetek dodajemy kolejno marchewkę, paprykę i kapustę pak choi. Całość dokładnie mieszamy i smażymy tak, aby warzywa nadal pozostały chrupiące i jędrne. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i sos. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1586,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
528,8 kcal
Tłuszcz
10,6 g
Węglowodany
85,7 g
Błonnik
4,7 g
Białko
23,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Szybkie ciasto dyniowe
Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Perłowa owsianka
Cudownie kremowa i kokosowa alternatywa dla owsianki to świetna propozycja pożywnego śniadania! Podawaj ją z dowolnymi owocami.

Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!