Zapiekanka gyros • przepis • składniki • przygotowanie
Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka starannie umyj i oczyść z żyłek i tłuszczu, a następnie pokrój w paski.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Do miski wlej oliwę, a następnie dodaj przyprawę gyros. Wymieszaj, a potem dodaj do marynaty kurczaka i ponownie wymieszaj.
SMAŻYMY KURCZAKA
Rozgrzej patelnię, a po chwili wrzuć na nią kurczaka. Podsmażaj mięso, aż będzie dobrze przypieczone. Odstaw na bok.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cukinię i paprykę umyj. Cukinię przekrój na pół, a potem pokrój w plasterki. Z papryki wyciągnij gniazdo nasienne, a potem pokrój ją w grubą kostkę.
PODSMAŻAMY WARZYWA NA DRUGIEJ PATELNI
Na patelni rozgrzej 20 ml oliwy, a potem podsmaż na niej paprykę i cukinię. Dopraw do smaku. Warzywa podsmażaj przez 4-5 minut, a następnie dodaj do nich kukurydzę z puszki. Wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty. Po usmażeniu przełóż je do miseczki.
ŚCIERAMY MOZZARELLĘ NA TARCE
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj do miseczki mozzarellę i odstaw na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce wymieszaj passatę ze śmietanką oraz majonezem, dopraw solą do smaku.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Naczynie włóż do pieca. Piecz przez 20 minut, do momentu, w którym ser się roztopi, a zapiekanka nabierze miejscami złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2048,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
341,4 kcal
Tłuszcz
16,9 g
Węglowodany
19,9 g
Błonnik
2,8 g
Białko
17,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!

Zapiekane kominy z bagietek
Czy to kanapka, czy to zapiekanka? To Ty decydujesz! Wypróbuj ten przepis na szybką w przygotowaniu przekąskę lub kolację i spróbuj, jak smakują nadziewane kominy z bagietek.

Deser proteinowy à la tiramisu
Oto pyszna alternatywa dla klasycznego tiramisu we włoskim stylu! Deser, który przypomina je w smaku i wyglądzie, ale nie wymaga użycia cukru i zawiera dodatkową porcję białka. Przekonaj się, jak łatwo go przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Klasyczna karpatka
Klasyczna karpatka z domowym, waniliowym kremem budyniowo-maślanym to prawdziwie rozpływające się w ustach ciasto. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka wyścigowa wyścigówka
Chrupiąca świeża bagietka kryjąca w swym wnętrzu kolorowe wiosenne dodatki. Idealna dla tych, którzy są ciągle w pędzie!

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
Przygotuj sobie domowy bowl i zasmakuj w pysznym połączeniu ryżu, łososia, awokado i limonkowego dressingu. To jest pyszne!