Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY SEZAM
Do pojemnika miksującego wsypujemy biały i czarny sezam i prażymy go, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 4 minuty / obroty 1. Następnie sezam dokładnie mieszamy i ponownie prażymy, używając tych samych ustawień.
PRZYGOTOWUJEMY GOMASIO
Do prażonego sezamu dodajemy sól gruboziarnistą i całość rozdrabniamy, używając funkcjiturbo / czas 5 sekund. Gotowe gomasio przekładamy do słoika.
ROZDRABNIAMY SELER I CZOSNEK
Seler naciowy kroimy na 2-centymetrowe kawałki i przekładamy go wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Warzywa rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7, i zgarniamy ze ścianek naczynia.
PODSMAŻAMY SELER I CZOSNEK
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy oliwę i całość smażymy, bez miarki w pokrywie, używając programuprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 3 minuty / obroty 1. Następnie do składników dodajemy imbir i sos sojowy i całość ponownie smażymy, wykorzystując programprzypiekanie / temperatura 120°C / czas 1 minuta / obroty 1.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do podsmażonych warzyw dodajemy szpinak i podzielony na różyczki brokuł. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy zupę, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty w lewo.
BLENDUJEMY ZUPĘ
Do ugotowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10. Zmiksowaną zupę gotujemy jeszcze raz, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty w lewo.
PODAJEMY ZUPĘ
Szczypiorek drobno siekamy. Zupę przelewamy do misek, skrapiamy oliwą oraz posypujemy szczypiorkiem i gomasio.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1468,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
367,1 kcal
Tłuszcz
29,8 g
Węglowodany
19,2 g
Błonnik
5,3 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nadziewane daktyle z boczkiem
Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!

Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
Pyszny pomysł na wyjątkowy obiad: kruche kotlety jagnięce marynowane w mieszance ziół oraz soku ze świeżej pomarańczy.

Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem
Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Skrzydełka w miodzie pieczone
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!

Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!

Wegańskie florentynki
Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!