Zupa klopsikowa • przepis • składniki • przygotowanie
Zapraszamy do odkrycia tajemnic przepisu na zupę klopsową, która jest prawdziwym klasykiem domowej kuchni. Ta aromatyczna zupa, złożona z delikatnych klopsików i aromatycznego bulionu, nie tylko rozgrzewa ciało w chłodniejsze dni, ale także kusi bogactwem smaków i interesującym wyglądem.

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO WYWARU
Wszystkie warzywa z włoszczyzny dokładnie myjemy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Warzywa przekrajamy na mniejsze porcje (połówki lub ćwiartki).
GOTUJEMY WYWAR
W garnku układamy wszystkie warzywa i całość zalewamy wodą. Ustawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum.
DOPRAWIAMY WYWAR
Do gotującego się wywaru dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 1,5 godziny.
WYCIĄGAMY WARZYWA
Z wywaru wyciągamy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Marchewkę przekrajamy wzdłuż, a potem w plasterki. Odkładamy na bok. Warzywa z zupy można użyć do przyrządzenia pasztetów lub kotletów warzywnych. Wywar dalej gotujemy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, mąkę, śmietanę, bułkę tartą, a także wszystkie przyprawy. Mieszamy.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Z mięsnej masy formujemy klopsiki.
DODAJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i obieramy. Następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do wywaru.
GOTUJEMY KLOPSIKI
Gotowe klopsiki wrzucamy do gotującego się wywaru. Całość gotujemy ok. 20 minut.
WYKAŃCZAMY ZUPĘ
Koperek myjemy i osuszamy. Drobno siekamy i wrzucamy do zupy. Dodajemy też uprzednio pokrojoną w półplasterki marchewkę. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do wywaru. Całość mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę klopsikową rozlewamy do miseczek i ozdabiamy gałązką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2016,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
504 kcal
Tłuszcz
22,3 g
Węglowodany
44,1 g
Błonnik
7,6 g
Białko
32,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klasyczna karpatka
Klasyczna karpatka z domowym, waniliowym kremem budyniowo-maślanym to prawdziwie rozpływające się w ustach ciasto. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!

Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
Nie ma to jak bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy samodzielnie! Fantastycznie puszyste muffinki śniadaniowe z twarożkiem to propozycja, którą zapamiętasz na długo!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rosół z makaronem
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!