Zupa meksykańska z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad inspirowany kuchnią odległego kraju. Sycąca, pożywna zupa z dodatkiem mięsa, pomidorów i fasoli dodaje energii na resztę dnia. Odkryjcie nasz genialny przepis na zupę inspirowaną smakami Meksyku!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Wszystkie warzywa z włoszczyzny myjemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Przekrajamy wszystko na pół.
GOTUJEMY BULION
Do garnka wkładamy wszystkie warzywa i zalewamy wodą. Ustawiamy garnek na kuchence i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, aby tylko mrugał.
DOPRAWIAMY BULION
Dodajemy do garnka wszystkie przyprawy — pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bulion dalej, przez kolejne 1,5 godziny.
WYCIĄGAMY WARZYWA Z WYWARU
Z wywaru wyławiamy wszystkie warzywa oraz ziele i liście laurowe. Marchew kroimy wzdłuż, a potem kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Resztę warzyw odkładamy na bok - będzie można zużyć je do innej potrawy. Nie wyłączamy kuchenki i dalej gotujemy czysty wywar, aby lekko zredukował swoją objętość.
PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK, CEBULĘ ORAZ PAPRYKĘ
Cebulę i czosnek obieramy z łupin i drobno kroimy. Paprykę myjemy i kroimy na pół. Pozbawiamy ją gniazda nasiennego, a potem kroimy w kostkę.
SMAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK ORAZ MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i mieszamy. Gdy się zeszkli, dodajemy także czosnek. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy.
DOPRAWIAMY SKŁADNIKI NA PATELNI
Mięso z cebulą i czosnkiem doprawiamy solą, pieprzem, obiema paprykami i kuminem. Mieszamy i smażymy, aż mięso nabierze rumianego koloru.
DODAJEMY MARCHEWKĘ I PAPRYKĘ
Do smażącego się mięsa dodajemy marchewkę z wywaru oraz paprykę. Mieszamy i smażymy przez 3 minuty.
DODAJEMY BULION
Na patelnię wlewamy chochlę bulionu i mieszamy. Dusimy mięso z dodatkami przez 10 minut.
DODAJEMY ZAWARTOŚĆ PATELNI DO GARNKA
Wszystkie składniki z patelni dodajemy do garnka z wywarem.
DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI
Do garnka z zupą dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Gotujemy 5 minut.
DODAJEMY FASOLĘ
Do gotującej się zupy dodajemy odsączoną z płynu fasolę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 15-20 minut.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę rozlewamy do miseczek. Natkę myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy i posypujemy nią zupę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2054,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
513,7 kcal
Tłuszcz
23,2 g
Węglowodany
52 g
Błonnik
13,5 g
Białko
29,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nachos zapiekane z mięsem i serem
Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.

Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!

Salsa z kiwi i mango
Nie masz pomysłu na dodatek do grillowanego mięsa lub ryby? Wypróbuj salsę owocową z dodatkiem pikantnych przypraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!

Spaghetti z wołowym ragu
Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!