lasicilia.pl
Przepisy

Zaskakujące przepisy na desery z Prosecco: Co przygotować na wyjątkowe okazje?

Julianna Olszewska.

28 października 2025

Zaskakujące przepisy na desery z Prosecco: Co przygotować na wyjątkowe okazje?

Prosecco to najpopularniejsze wino musujące, które serwuje się jako aperitif i dla uświetnienia wyjątkowych chwil. Jego orzeźwiający smak można przenieść do wielu deserów. Prosecco jest lekkie, subtelnie owocowe, dlatego rewelacyjnie będzie komponować się z różnymi słodkościami.

Niezależnie od tego, czy planujesz niezobowiązujące letnie spotkanie, romantyczną kolację albo eleganckie przyjęcie, desery z Prosecco będą cieszyć się dużym zainteresowaniem. Z pewnością zasmakują gościom i zachęcą do sięgnięcia po kolejne przysmaki. Jeśli szukasz pomysłów na nietuzinkowe desery, w których Prosecco smakuje wyśmienicie, spróbuj kilka poniższych.

Prosecco jako dodatek do galaretek

To bez wątpienia jeden z najprostszych deserów. Schłodzone galaretki smakują szczególnie dobrze latem, kiedy każdy szuka ochłody. W zależności od tego, czy lubisz galaretkę truskawkową, brzoskwiniową, malinową, Prosecco będzie doskonałym uzupełnieniem. Zamiast gotowej galaretki możesz sięgnąć po żelatynę i ulubiony syrop. Ponieważ Prosecco idealnie współgra z owocami, wrzuć do deseru z galaretki świeże owoce – maliny, truskawki, borówki. Efekt będzie znakomity.

Tarta cytrynowa z Prosecco

Smacznym i orzeźwiającym zarazem deserem będzie tarta cytrynowa. Podstawą jest ciasto kruche jak do każdej tarty. Natomiast krem przygotujesz z cukru pudru, cytryny i oczywiście Prosecco. Przepis bazowy możesz wzbogacić także o inne składniki, a na koniec ciasto udekoruj bitą śmietaną.

Czekoladowy deser z Prosecco

Wielbicielom czekolady z pewnością zasmakuje mus czekoladowy z nutą orzeźwiającego Prosecco. Wystarczy zaledwie kilka składników, a wyczarujesz deser przepełniony harmonią smaków. Połącz rozpuszczoną gorzką czekoladę ze śmietaną 30%, ubij je na gładką masę z cukrem pudrem i Prosecco, a po przełożeniu do pucharków udekoruj bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Panna cotta z truskawkami i Prosecco

Panna cotta jest jednym z włoskich deserów od lat cieszących się niesłabnącym powodzeniem. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych przepisów, przygotowanie jest proste. W podstawowej recepturze należy połączyć bitą śmietanę, cukier, wanilię i żelatynę, a na koniec przełożyć do silikonowych foremek do stężenia. Jeśli chcesz spróbować nowej wariacji, podczas mieszania składników wlej 150 ml wina Prosecco, a deser podawaj z truskawkami. Będzie smakować wyśmienicie.

Lody szampańskie

Lody to również uwielbiany przez wszystkich przysmak. Wersją z Prosecco będą mogli delektować się tylko dorośli i na pewno poproszą o dokładkę. Lody z winem musującym są w różnych smakach. Możesz przygotować sorbet malinowy lub cytrynowy, ale smaczne będą klasyczne lody waniliowe. W ostatnim przypadku możesz zetknąć się z różnymi przepisami, ale zarówno składniki, jak i przygotowanie będą podobne. Potrzebujesz jedynie cukru, śmietany kremówki, laskę wanilii, żółtka i oczywiście… Prosecco.

Deser z białą czekoladą i granatem

Podczas planowania eleganckiego przyjęcia, musisz zadbać, by na stole znalazły się desery szykowne i stylowe. Ta propozycja jest tego przykładem. Zacznij od przygotowania szampańskiej galaretki – połącz Prosecco, odrobinę cukru i żelatyny. Wlej do wysokich kieliszków i wrzuć ziarna granatu, które będą apetycznie unosić się w galaretce. Następnie przygotuj czekoladowy mus, który zrobisz z rozpuszczonej białej czekolady, śmietany 30%, mleka i żelatyny. Całość udekoruj bitą śmietaną i posyp posypką.

Oceń artykuł

Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Autor Julianna Olszewska
Julianna Olszewska

Jestem Julianna Olszewska, pasjonatką kulinariów z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Z wykształcenia jestem kucharzem, a także ukończyłam kursy z zakresu sztuki kulinarnej i dietetyki, co pozwala mi łączyć smak z zdrowiem. Specjalizuję się w kuchni śródziemnomorskiej, a moim celem jest odkrywanie i dzielenie się przepisami, które łączą tradycyjne smaki z nowoczesnymi technikami gotowania. Moje podejście do kulinariów opiera się na poszukiwaniu wysokiej jakości składników oraz ich zrównoważonego wykorzystania, co sprawia, że moje przepisy są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wierzę w siłę dobrego jedzenia, które nie tylko zaspokaja głód, ale także buduje relacje i wspiera lokalne społeczności. Pisząc dla lasicilia.pl, dążę do inspirowania innych do odkrywania radości gotowania oraz do tworzenia pysznych posiłków, które można dzielić z bliskimi. Moim priorytetem jest dostarczanie rzetelnych informacji oraz przepisów, które mogą być z powodzeniem realizowane w każdej kuchni.

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Zaskakujące przepisy na desery z Prosecco: Co przygotować na wyjątkowe okazje?