3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem) • przepis • składniki • przygotowanie
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ WARZYWNY
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 10 minut. Por i marchew kroimy w cienkie paski (julienne), a cebulę w piórka. Czosnek, obrany imbir, kolendrę i chili siekamy drobno. Warzywa mieszamy razem, dolewając oliwę. Doprawiamy kolendrą, czosnkiem, imbirem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY SEREK ŚMIETANKOWY Z CHRZANEM
Serek śmietankowy łączymy z chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy.
ZWIJAMY SPRING ROLLSY
Papier ryżowy namaczamy w wodzie, aż stanie się plastyczny. Nakładamy porcję warzyw oraz dowolne dodatki, takie jak boczek, łosoś czy serek z dodatkiem chrzanu. Zwijamy spring rollsy i od razu podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1576,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
394,2 kcal
Tłuszcz
24,9 g
Węglowodany
31,4 g
Błonnik
16,6 g
Białko
16,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spring rolls salad
Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Kurczak po wietnamsku
Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.