5 sposobów na koktajle • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł ma dla Was aż 5 słodkich sposobów na to, by wykorzystać warzywa i owoce, wprowadzając do diety trochę koloru i słodyczy! Wybierz swój ulubiony przepis na koktajl!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER KIELICHOWY
blender ręczny z końcówką do ubijania i miksowania wysokie naczynie wysokie szklanki do shake’ów gałkownicę do lodów papierowe słomki worek cukierniczy z końcówką do dekorowania Wegański shake z arbuza i truskawek Arbuza pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i wkładamy do zamrażarki na ok. 6 GODZIN.
ZAMROŻONY OWOC ŁĄCZYMY
w kielichu blendera z truskawkami i wodą mineralną.
DODAJEMY SOK Z
limonki i syrop z agawy.
MIKSUJEMY DO UZYSKANIA
konsystencji lekko rozmrożonego sorbetu.
PODAJEMY Z PLASTERKIEM
arbuza i listkami świeżej mięty.
SHAKE KAWOWY Z
lodami czekoladowymi Wszystkie składniki (poza lodami) umieszczamy w naczyniu blendera. MIKSUJEMY. PRZELEWAMY DO WYSOKICH: szklanek.
PODAJEMY Z KULKAMI
lodów czekoladowych.
SHAKE BANAN-SZPINAK-AWOKADO NAPÓJ
ryżowy łączymy w wysokim naczyniu z bananem pokrojonym na mniejsze kawałki.
MIĄŻSZ AWOKADO ODDZIELAMY
od skórki za pomocą łyżki, dodajemy do naczynia.
DODAJEMY SZPINAK I
sok z limonki.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. OPCJONALNIE SŁODZIMY SYROPEM
z agawy.
SHAKE MALINOWO-TRUSKAWKOWY Z
bitą śmietaną Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i ubijamy w wysokim naczyniu za pomocą blendera. ODSTAWIAMY DO: lodówki.
W KIELICHU BLENDERA
łączymy mleko z truskawkami i malinami.
DODAJEMY CUKIER PUDER
i miksujemy.
NA WIERZCH SHAKE’A
szprycujemy bitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego.
SHAKE DEKORUJEMY TRUSKAWKAMI,
gałązką porzeczek i listkami świeżej mięty.
SHAKE JAGODOWO-BANANOWY Z
nasionami chia Napój migdałowy łączymy w kielichu blendera z jagodami i bananem pokrojonym na mniejsze kawałki.
DODAJEMY NASIONA CHIA
i sok wyciśnięty z cytryny. MIKSUJEMY.
SHAKE ODSTAWIAMY NA
15 minut do lodówki.
PODAJEMY SCHŁODZONY.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI JEŻYNAMI
i listkami świeżej mięty.
OPCJONALNIE
SHAKE ODSTAWIAMY: do lodówki na całą noc, by otrzymać gęsty, zżelowany deser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
798 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399 kcal
Tłuszcz
7,5 g
Węglowodany
83,4 g
Błonnik
14,9 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Mus szarlotkowy
Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.

Ciastka z jabłkami
Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.

Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gotowana kukurydza z sosem z humusu
Jeśli nie wiesz, jak możesz wykorzystać kolby kukurydzy, to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie! To proste i szybkie danie, które pozwala się cieszyć doskonałym smakiem kukurydzy oblanej humusowym sosem!

Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!