Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Nie ma to jak bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy samodzielnie! Fantastycznie puszyste muffinki śniadaniowe z twarożkiem to propozycja, którą zapamiętasz na długo!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku i łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę, zaczyn, jajko i roztopione masło umieszczamy w misie robota. Całość wyrabiamy za pomocą haka ok. 10 minut (możemy też wyrabiać ciasto ręcznie).
FORMUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI
Po godzinie ciasto wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na blaszkę oprószoną mąką kukurydzianą. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy dłonią.
PIECZEMY BUŁECZKI
Suchą patelnię stawiamy na palnik i rozgrzewamy ok. 3 minut. Zdejmujemy z palnika. Na patelnię delikatnie przenosimy bułeczki i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. Bułeczki ponownie przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SEREK
Serek przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewki, pomidor i ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
PODAJEMY BUŁECZKI Z SERKIEM
Bułeczki śniadaniowe przekrawamy na pół. Smarujemy masłem. Spodnią część bułki smarujemy serkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2076,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
415,3 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
62,3 g
Błonnik
1,3 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.

Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
Zobacz, jak w kilka chwil możesz przygotować sos do tortellini z dodatkiem szpinaku i boczku. To pomysł na szybki i pyszny obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Kremówki
Poznaj przepis Pawła Małeckiego na wyjątkowo puszyste i jednocześnie kruche kremówki! Doskonałe na każdą okazję!

Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!