Apple pie - amerykańska szarlotka • przepis • składniki • przygotowanie
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ulubiony deser Amerykanów. Jego charakterystyczna, krucha skorupka i aromatyczne nadzienie z soczystych jabłek sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na to pyszne ciasto, które wypełni Twój dom zapachem cynamonu i pieczonych jabłek.

Czas przygotowania
255 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, a potem mieszamy.
DODAJEMY MASŁO
Wyciągamy masło z zamrażalnika i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do misy i miksujemy, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
DODAJEMY WODĘ
Do ciasta dodajemy zimną wodę i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
CHŁODZIMY CIASTO
Z ciasta formujemy kulkę, którą potem rozpłaszczamy delikatnie i owijamy folią. Ciasto wkładamy do lodówki na 2,5 godziny. Na 30 minut przed końcem tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 210°C.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Wyciągamy z nich gniazda nasienne i miąższ kroimy na cienkie plastry.
MIESZAMY JABŁKA Z MĄKĄ I INNYMI DODATKAMI
Pokrojone jabłka wrzucamy do miski i mieszamy z mąką, cynamonem i cukrem.
DZIELIMY CIASTO
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie połówki. Jedną połowę rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Dociskamy palcami do formy, by cała była równo oblepiona ciastem.
DODAJEMY JABŁKA
Na spodzie układamy jabłka.
PRZYKRYWAMY JABŁKA CIASTEM
Drugą połówkę ciasta rozwałkowujemy na tę samą grubości, a potem kroimy je na paski, które układamy naprzemiennie na cieście, by utworzyć charakterystyczną kratkę. Pamiętamy o tym, aby dokładnie docisnąć brzegi ciasta. Wystające brzegi odcinamy.
SMARUJEMY CIASTO JAJKIEM
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je trzepaczką, a potem smarujemy nim ciasto przy pomocy pędzelka.
PIECZEMY APPLE PIE
Gotowe ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 190°C i przykrywamy ciasto folią aluminiową. Pieczemy przez 55 minut. Pod koniec ściągamy folię i podpiekamy jeszcze chwilę, aby ciasto się zarumieniło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5476 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
782,3 kcal
Tłuszcz
45,8 g
Węglowodany
80,6 g
Błonnik
2,5 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.

Sos belgijski
Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!

Skrzydełka z piekarnika w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!

Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!

Lody truskawkowo-jogurtowe
Lody, które zrobisz w mig! A później tylko musisz poczekać, aż się dobrze zmrożą. Fantastyczna opcja na upalne lato!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Cake pops: ciastka na patyku
Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!