Babka ziemniaczana z kaszanką • przepis • składniki • przygotowanie
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
TRZEMY ZIEMNIAKI NA TARCE
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jaja. Cebule i boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy – najpierw boczek, a następnie dodajemy cebule. Dusimy wszystko ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnioną kaszankę i jeszcze chwilę dusimy.
PIECZEMY BABKĘ
Do startych ziemniaków dodajemy wcześniej uduszone cebule, kaszankę, boczek oraz majeranek i śmietankę 30%, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry słoninę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2866,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
477,8 kcal
Tłuszcz
42,2 g
Węglowodany
12,9 g
Błonnik
11,3 g
Białko
11,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos do ravioli
Ravioli to małe, kwadratowe pierożki z ciasta makaronowego wypełnione bogatym nadzieniem, które serwuje się z dodatkiem sosów. Odpowiednie połączenie sosu wraz z nadzieniem tworzy prawdziwą kulinarną magię, dopełniając się wzajemnie. Poznaj nasz pomysł na aromatyczny sosy do ravioli!

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!