Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście • przepis • składniki • przygotowanie
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY ZIEMNIAKI I CEBULĘ
Ziemniaki obieramy i ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sitku i odciskamy z wody do miski. Wodę po odciskaniu ziemniaków odstawiamy na chwilę, by skrobia opadła na dno, a następnie delikatnie odlewamy. Skrobię, która osadzi się na dnie, dodajemy do startych, odciśniętych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
WYPEŁNIAMY LIŚCIE KAPUSTY MASĄ ZIEMNIACZANĄ
Blachę do pieczenia skrapiamy oliwą. Oliwę rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy, na której następnie układamy pojedyncze liście kapusty. Liście wypełniamy obficie masą ziemniaczaną. Masę nakrywamy pojedynczymi liśćmi kapusty. Nie musimy dociskać liści do masy – pod wpływem ciepła skurczą się i dokładnie otulą masę ziemniaczaną, zamykając ją wewnątrz.
PIECZEMY POLEŚNIKI
Poleśniki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie możemy odwrócić poleśniki, by zarumieniły się z obu stron.
PODAJEMY POLEŚNIKI
Upieczone poleśniki podajemy z porcją jogurtu naturalnego. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym lubczykiem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1121,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
560,8 kcal
Tłuszcz
7,9 g
Węglowodany
103,2 g
Błonnik
11,2 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!

Drożdżowe bułeczki do burgerów
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.

Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.