Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Kiełbasę nacinamy i podsmażamy
Białą kiełbasę delikatne nacinamy z jednej strony. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Układamy na niej kiełbasę i smażymy z obu stron do zarumienienia.
Kroimy cebulę
Cebulę kroimy w piórka. Zalewę z suszonych pomidorów odlewamy i odkładamy na bok, natomiast pomidory drobno siekamy. Paprykę konserwową kroimy w paski, a czosnek w plastry.
Gotujemy sos
Cebulę smażymy na złoty kolor na oleju pozostałym po suszonych pomidorach. Jeśli jest go za mało – dodajemy rzepakowego. Dodajemy czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wlewamy odrobinę zalewy z papryki konserwowej. Dodajemy suszone pomidory. Mieszamy.
Doprawiamy sos
Dodajemy paprykę konserwową i całość podlewamy zalewą z papryki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, cukrem, solą, majerankiem oraz słodką papryką do smaku. Chwilę dusimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2669 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
266,9 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
10,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa koperkowa
Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.

Chleb pełnoziarnisty z nasionami
Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron orecchiette ammollicate
Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Omlet ze szpinakiem i szynką
Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
Prosta wątróbka z cebulą i jabłkiem zyskuje nowe, wykwintne oblicze dzięki przepisowi Karola! Podaj to pyszne, tradycyjne danie ze słodko-ostrą glazurą miodową.

Tatar wołowy
Wypróbuj szybki i łatwy przepis na doskonały tatar!

Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!