Biscuits and gravy — południowoamerykańskie danie śniadaniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Biscuits and gravy to klasycznie danie kuchni południowoamerykańskiej, które zachwyca swoją prostotą i nietypowym połączeniem smaków. Delikatne, maślane bułeczki podawane z kremowym sosem na bazie mleka i aromatycznej kiełbasy tworzą niecodzienną kompozycję. Odkryj z nami smaki amerykańskiego Południa!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy.
DODAJEMY MASŁO
Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Mieszamy, aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki.
DODAJEMY MAŚLANKĘ
Do ciasta wlewamy maślankę i zagniatamy ciasto.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Podsypujemy delikatnie blat mąką i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkowujemy je na ok. 3-centymetrowy placek.
WYCINAMY BUŁECZKI
Szklanką wycinamy krążki z ciasta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY BUŁECZKI
Blachę z bułeczkami wsuwamy do pieca i pieczemy przez 15 minut, aż staną się puszyste.
PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ
Na patelni rozpuszczamy masło. Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na rozgrzane masło. Smażymy do momentu, w którym zacznie robić się rumiana. Usmażoną kiełbasę odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO SOSU
Na tej samej patelni podsmażamy mąkę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy zrobi się jasnobrązowa, dodajemy powoli mleko i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą i pieprzem.
DODAJEMY KIEŁBASĘ DO SOSU
Do sosu dodajemy podsmażoną kiełbasę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
WYCIĄGAMY BUŁECZKI Z PIECA
Wyciągamy blachę z bułeczkami z pieca i studzimy je.
PODAJEMY BISCUITS AND GRAVY
Gdy bułeczki lekko przestygną, przekładamy je na talerz i polewamy obficie sosem. Pyszne amerykańskie danie jest gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5477,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1369,4 kcal
Tłuszcz
91,6 g
Węglowodany
108 g
Błonnik
0 g
Białko
30 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.

Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!

Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
Ten słynny austriacki deser to miękkie wnętrze, chrupiący wierzch i domowa konfitura z żurawin, czyli połączenie idealne dla wielbicieli klasycznych słodkości! Przepis Pawła pozwoli Ci przygotować ten przysmak w domowej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!

Pieczona feta pasta z TikToka
To niezwykłe połączenie fety i makaronu zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem! Tę pastę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Idealnie sprawdzi się jako danie na obiad lub kolację!

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Napoleonka waniliowa
Paweł Małecki zdradza swój przepis na napoleonkę! Delikatny krem z wyczuwalną nutą wanilii, otulony chrupiącym ciastem francuskim!

Spaghetti z królikiem
Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!

Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!