Świąteczne pierniczki • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na pierniki last minute? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na pierniki z cytrynowym lukrem, który przygotujesz w 45 minut!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Masło rozpuszczamy wgarnku, a następnie studzimy. Do dużejmiskiwsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).
PIECZEMY PIERNIKI
Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je nablaszcewyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.
LUKRUJEMY PIERNICZKI
Cukier puder wsypujemy domiseczkii dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3519 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
293,3 kcal
Tłuszcz
8,4 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
0,1 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!

Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!

Ubijany ganasz
Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!

Polędwiczki z kurczaka w panierce
Jeśli marzysz o doskonałych chrupiących polędwiczkach z kurczaka, które rozpływają się w ustach, to nasz przepis jest dla Ciebie! Soczyste wnętrze i aromatyczna, chrupiąca panierka to połączenie warte grzechu. Poznaj nasz przepis!

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta lodowa z owocami
Idealny deser na gorące dni, który przygotujesz w kilka chwil. Wypróbuj ten przepis na tartę lodową i eksperymentuj z ulubionymi smakami oraz owocami.

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!