Budyń waniliowy z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY MLEKO
Do garnka wlewamy 350 ml mleka i dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół. Mleko zagotowujemy. Gdy mleko się zagotuje, usuwamy laskę wanilii.
PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ MLEKA I ŻÓŁTEK
Do miski wlewamy resztę mleka, dodajemy cukier, żółtka i sól. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy dokładnie trzepaczką.
MIESZAMY BUDYŃ
Cały czas mieszając, dolewamy do zagotowanego mleka mieszankę z żółtkami. Mieszamy do zgęstnienia. Dodajemy 1 łyżkę masła i intensywnie mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.
ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
UKŁADAMY WARSTWY DESERU
Na dno pucharków nakładamy warstwę budyniu, następnie herbatników, na końcu startych jabłek. Układamy kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch budyniu dekorujemy truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1736,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
868,2 kcal
Tłuszcz
33,7 g
Węglowodany
117,7 g
Błonnik
23 g
Białko
23 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
Wróć razem z Pawłem i jego gościem do czasów dzieciństwa! Przygotuj ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku!

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Czekoladowy makaron z owocami
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Makaron orecchiette ammollicate
Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.

Gnocchi alla romana
Gnocchi alla romana, czyli gnocchi prosto z Rzymu przygotowane z… kaszy manny! To pomysł na te kluseczki w stylu włoskim, jakiego jeszcze nie znacie, z dodatkiem aromatycznego masła szałwiowego, pomidorków i świeżej burraty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak z sosem truskawkowym
Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.