Letnia sałatka szparagowa • przepis • składniki • przygotowanie
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZPARAGI MYJEMY.
BIAŁE SZPARAGI OBIERAMY
całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy.
BIAŁE SZPARAGI GOTUJEMY
we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodajemy na ostatnie 8 minut.
POMIDORY KOKTAJLOWE MYJEMY
i kroimy w ćwiartki.
KOŃCÓWKI KOPERKU OBRYWAMY,
drobno siekamy.
MIESZAMY Z OLEJEM,
1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem.
BAGIETKI PIECZEMY W
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.
SZPARAGI WYJMUJEMY, PRZELEWAMY
zimną wodą i osączamy.
UKŁADAMY NA TALERZU,
posypujemy ćwiartkami pomidorów, skrapiamy sosem winegret.
PODAJEMY Z
bagietkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2180,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,1 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
86,2 g
Błonnik
17 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.

Sałatka z kozim serem
Sałatka z marynowanymi w miodzie orzechami, chrupiącym miksem sałat i serem kozim – łatwy przepis na udaną sałatkę!

Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!