Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej • przepis • składniki • przygotowanie
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR
Napój roślinny łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż powstanie roślinny kefir.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy przez sitko do osobnej, dużej miski. Mieszamy.
ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do kefiru roślinnego dodajemy mus jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z buraka lub barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych składników. Mieszamy i wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto.
PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej oliwą lub masłem. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł – jeśli wykałaczka będzie sucha i czysta, możemy wyłączyć piekarnik.
GOTUJEMY KASZĘ
Surową kaszę prażymy chwilę w rondelku, aż się zarumieni i zacznie wydawać lekko orzechowy zapach. Uważamy, by nie przypalić kaszy. Podprażoną kaszę zalewamy napojem roślinnym (np. kokosowym). Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok, ksylitol i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładki, jednolity krem. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodajemy odrobinę napoju roślinnego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
SKŁADAMY I DEKORUJEMY TORT
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeśli wierzchni blat biszkoptu jest nierówny, wyrównujemy go, odcinając cienką warstwę ciasta. Blaty przekładamy wystudzonym kremem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5549,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
693,7 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
127,7 g
Błonnik
12,3 g
Białko
12,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!

Miodowe sezamki ze słonecznikiem
Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!