Carpaccio z pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Pomidory malinowe oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy na czterech talerzach. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki, układamy na plasterkach pomidora. Pomidorki koktajlowe oczyszczamy, myjemy i kroimy w małą kostkę, rozkładamy na wcześniej przygotowanych plastrach pomidora i krążkach cebuli. Tymianek myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i posypujemy nimi pomidory. Carpaccio doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą.
PODSMAŻAMY BAGIETKĘ
Czosnek obieramy i kroimy na pół. Kromki bagietki podsmażamy na gorącym maśle z obu stron. Następnie z jednej strony nacieramy je ząbkiem czosnku. Ser kozi kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na kromkach bagietki. Skrapiamy miodem i doprawiamy pieprzem. Podajemy z carpaccio.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1329,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
332,4 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
28,1 g
Błonnik
3,9 g
Białko
13,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Tacos z piersią kurczaka i surówką chimichurri
Przyrządź własną ucztę inspirowaną południowoamerykańskimi smakami! Sprawdź, jak prosto przygotujesz pyszne tacos z kurczakiem i surówką chimichurri.

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ketchup z cukinii
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.