Chorwacki pilaw z jagnięciną • przepis • składniki • przygotowanie
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Jagnięcinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni ok. 30 minut.
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plasterki i marchew pokrojoną w plastry o szerokości ok. 1 cm. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
GOTUJEMY PILAW
Dodajemy rodzynki i pistacje. Dodajemy plasterki chorwackiej kiełbasy i odcedzony ryż. Całość dokładnie mieszamy. Zalewamy 200 ml wody. Doprawiamy solą. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż pilaw lekko zgęstnieje.
ZAPIEKAMY PILAW
Patelnię przykrywamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Pieczemy ok. 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
PODAJEMY PILAW
Gotowy pilaw dekorujemy plasterkami wędzonego boczku, natką pietruszki i pokruszonymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2254,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
563,6 kcal
Tłuszcz
17,4 g
Węglowodany
80,7 g
Błonnik
20,9 g
Białko
20,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.

Shot z kurkumy i imbiru
Łącz kłącza pełne mocy i dbaj o siebie w chłodne miesiące! Przepis Kingi na shot z kurkumy i imbiru to porcja wartościowych składników zawartych w superfoods i cytrusach. Korzystaj z tego, co daje natura!

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!

Szparagi w sosie beszamelowym
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!