Chrupiące ziemniaczki z serem i salami • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz ziemniaki w każdej postaci? Wypróbuj przepis Kingi na pieczone ziemniaki z salami i parmezanem! Idealne na obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy, aż będą miękkie.
ROZGNIATAMY ZIEMNIAKI
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ugotowane, odcedzone ziemniaki. Dnem szklanki lub tłuczkiem rozgniatamy każdego ziemniaka (spłaszczamy). Całość skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz mieszanką ziół włoskich.
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie na ziemniaki kładziemy plastry salami i wszystko posypujemy startym parmezanem. Całość ponownie zapiekamy w piekarniku przez 10 minut, do momentu, aż ser i ziemniaki będą złote i chrupiące. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1321,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
330,4 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
27,9 g
Błonnik
13,7 g
Białko
13,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śniadaniowa pizza z serka wiejskiego
Ta pizza jest najbardziej fit, czyli taka na cieście z dodatkiem serka wiejskiego, na której jako dodatek króluje wędzony łosoś. To idealny pomysł na pyszne i pełne białka śniadanie!

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Jajka na miękko
Jajka to jedne z podstawowych składników kulinarnych — ich wartość jest właściwie niepodważalna. Jajka można dodawać do potraw i wypieków jako środek spulchniający, ale równie często podaje się je jako samodzielne danie, gotując na wiele różnych sposobów. Jednym z tych najpopularniejszych jest przepis na jajka na miękko.

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.

Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
Słodkie brzoskwinie wysmarowane aromatyczną mieszanką goździków oraz miodu to zaskakująca przekąska prosto z grilla.

Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!