Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA I PĘCZAK
Drobno posiekane szalotki, chili i czosnek podsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy pęczak. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut.
GOTUJEMY KASZOTTO
Dolewamy wino i dusimy tak długo, aż alkohol odparuje. Dodajemy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Krewetki obieramy, oczyszczamy i dodajemy do potrawy razem z główkami szparagów i groszkiem cukrowym. Przykrywamy ponownie i gotujemy jeszcze kilka minut, aż krewetki staną się różowe, a szparagi chrupiące.
PODAJEMY KASZOTTO
Tuż przed podaniem dodajemy świeże zioła. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach oraz grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
975,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
243,9 kcal
Tłuszcz
3,8 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
15,2 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Tacos z piersią kurczaka i surówką chimichurri
Przyrządź własną ucztę inspirowaną południowoamerykańskimi smakami! Sprawdź, jak prosto przygotujesz pyszne tacos z kurczakiem i surówką chimichurri.

Crostini z szynką i brzoskwiniami
Chrupiące, złociste grzanki ze smakowitymi dodatkami – przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.

Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!