Ciasteczka jaglano-kokosowe • przepis • składniki • przygotowanie
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Namoczoną kaszę jaglaną umieszczamy w garnku, zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy daktyle. Całość przez pierwsze 5 minut gotujemy na dość dużym ogniu i często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
ŁĄCZYMY KASZĘ Z OLEJEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
Gotową kaszę blendujemy na prawie jednolitą masę. Dodajemy płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Masę na ciasteczka nabieramy łyżką, formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i obtaczamy z jednej strony w migdałach.
PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2006 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
501,5 kcal
Tłuszcz
34,3 g
Węglowodany
43,5 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Małże z czosnkiem i białym winem
Eleganckie danie, wręcz idealne na romantyczną kolację we dwoje!

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!

Racuszki na kefirze z owocami
Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krokiety z szynką serrano
Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.

Zupa instant
Przygotuj bazę do zupy, która doskonale sprawdzi się jako lunch w pracy!