Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię wraz z przecierem brzoskwiniowym i cukrem. Składniki podgrzewamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadzienie będzie odpowiednio gęste, zdejmujemy je z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
SKŁADAMY CIASTKA
Płat ciasta francuskiego tniemy na równe kwadraty. Na połowę każdego nakładamy nadzienie, składamy kwadrat na pół i sklejamy, dociskając brzegi widelcem. Każde ciastko kilkukrotnie nacinamy wszerz.
PIECZEMY CIASTKA
W misce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z mlekiem. Gotowe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1747,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
436,9 kcal
Tłuszcz
23,7 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.

Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!

Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.

Quesadille z kurczakiem barbecue
Wybierz się w aromatyczną i pełną smaków podróż do Meksyku i przygotuj quesadille z kurczakiem, serem oraz odświeżającym dodatkiem kolendry i limonki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
Gdy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, przyda się naturalny rozgrzewacz! Przygotuj prosty napar z imbiru i kurkumy, a jesienny czas wypełni się wyjątkowym ciepłem.

Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.