Ciasto czekoladowo-dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy na jednolitą masę purée z dyni, jajka, oliwę, 30 ml mleka, syrop klonowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do drugiej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon.
ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Suchą mieszankę dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Połowę ciasta dyniowego przelewamy do przygotowanej foremki.
DODAJEMY KAKAO I CZEKOLADĘ
Do reszty ciasta dodajemy kakao oraz pozostałe 30 ml mleka i całość mieszamy. Następnie dodajemy 100 g posiekanej w kosteczkę czekolady i ponownie mieszamy. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po pierwszej warstwie.
MIESZAMY MASY ZE SOBĄ
Za pomocą widelca, delikatnie go wbijając w ciasto i wyciągając ku górze, mieszamy obie masy, aby powstał charakterystyczny marmurek. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą czekoladą.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut lub do momentu suchego patyczka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3020 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
377,5 kcal
Tłuszcz
13,8 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
Delikatny smak pomarańczy zamknięty w kruchych, wegańskich ciasteczkach bez glutenu przypomina o świętach i doskonale komponuje się ze słodyczą banana. Upiecz je i podziel się z bliskimi!

Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!

Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
Egzotyczne owoce, orzechy, miód i świeża sałata. To smoothie na pewno Ci zasmakuje!

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!

Kurczak z sosem truskawkowym
Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!