Nadziewana papryka w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FARSZ PIECZYWO MOCZYMY
w mleku, wyciskamy i mieszamy w dużej misce z mielonym mięsem.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku , majeranek, mieloną paprykę i 1 jajko.
WSZYSTKO DOKŁADNIE
mieszamy.
PAPRYKĘ MYJEMY, OBCINAMY
końcówki i odkładamy je na bok, usuwamy gniazda nasienne.
KAŻDĄ PAPRYKĘ WYPEŁNIAMY
przygotowanym farszem i przykrywamy częścią z odciętym ogonkiem.
SOS W GARNKU
rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku.
DODAJEMY LIŚĆ LAUROWY,
ziarna pieprzu oraz zioła angielskiego.
MIESZAMY I DODAJEMY
pokrojone w kosteczkę oczyszczone pomidory .
SOLIMY, PIEPRZYMY I
dodajemy przecier pomidorowy.
KRÓTKO DUSIMY I
według potrzeby podlewamy rosołem.
DO SOSU WKŁADAMY
przygotowane nadziewane papryki.
PIECZEMY W ODKRYTYM
garnku we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C, mniej więcej 40-45 minut.
POTEM PAPRYKI WYJMUJEMY
z garnka, sos przecieramy przez sitko.
JAK PODAWAĆ PAPRYKI
układamy na talerzu i polewamy sosem.
MOŻEMY PODAWAĆ Z
duszonym ryżem, knedlikami lub kluskami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2259,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
564,9 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
43,9 g
Błonnik
37,1 g
Białko
37,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!

Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Indyjski kurczak chili
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!

Kotleciki szu szu
Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.

Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!