Ciasto kawowe z kremem z awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie kawy i awokado w deserze? Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się jakie to pyszne!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z DAKTYLI
Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy owoce do rondelka. Wsypujemy kawę, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy.
ŁĄCZYMY OLEJ Z SIEMIENIEM I DAKTYLAMI
Olej kokosowy ucieramy z cukrem, dodajemy zmielone siemię lniane wymieszane z wodą (6 łyżek) i przygotowaną pastę z daktyli.
PRZESIEWAMY MĄKĘ
Mąkę przesiewamy przez sito razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mieszankę do pozostałych składników. Całość mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z AWOKADO
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wyjmujemy miąższ, który miksujemy z pozostałymi składnikami kremu. Krem wykładamy na ostudzone ciasto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2912 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364 kcal
Tłuszcz
17 g
Węglowodany
52,5 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.

Wegetariańskie kanapki
To kanapka wypełniona wszystkim, co najlepsze! Doskonale się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a także podczas spotkań z bliskimi!

3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.

Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kapusta z fasolą
Kapusta z fasolą to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie kojarzy się z zimowymi obiadami i świętami Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z kremową fasolą tworzy wyjątkowo sycącą i aromatyczną potrawę. Odkryj, jak krok po kroku zrobić ten przysmak!

Koktajl proteinowy z masłem orzechowym
Błyskawiczny w przygotowaniu i pełen protein! Właśnie taki jest koktajl waniliowo-orzechowy z dodatkiem suszonych śliwek i płatków owsianych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Tort malinowy
Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!