Ciasto „truskawki w czekoladzie” • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD CIASTA
Do pojemnika miksującego przekładamy herbatniki bezglutenowe i kakao. Całość miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 7. Następnie dodajemy masło orzechowe i miód. Składniki mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 4, aż powstanie gładka masa.
PIECZEMY SPÓD CIASTA
Gotową masę na spód przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy ją do dna i pieczemy przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczony spód studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Do umytej misy termorobota dodajemy mleczko kokosowe i podgrzewamy je, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 4 minuty / prędkość: 2. W tym czasie kroimy czekoladę na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy ją wraz z ekstraktem waniliowym do podgrzanego mleczka kokosowego i całość mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / temperatura: 40°C / czas: 3 minuty / prędkość: 1.
CHŁODZIMY CIASTO
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i przekrawamy na pół. Następnie układamy owoce na przestudzonym spodzie i zalewamy je czekoladową masą. Tak przygotowane ciasto przekładamy na noc do lodówki i podajemy następnego dnia, schłodzone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3858 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
321,5 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
27,2 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tajskie curry z krewetkami
Orientalne aromaty, wyrazisty sos i pyszne krewetki, to przepis na wyśmienite tajskie curry z krewetkami. Przygotujecie je szybko, a smak potrawy z pewnością Was nie zawiedzie. Sprawdźcie ten prosty w przygotowaniu przepis!

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!