Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i skórkę startą z pomarańczy. Całość szybko wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie przypominać kaszkę. Dodajemy jogurt i zagniatamy całość.
WYKRAWAMY KRUCHE CIASTECZKA
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka za pomocą wycinaków o dowolnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
PIECZEMY COBBLER
Nektarynki pokrojone w ćwiartki, borówki i truskawki przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i budyniem (by zagęścić sok wypływający z owoców). Mieszamy.
PODAJEMY COBBLER
Upieczony cobbler lekko studzimy. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z jogurtem greckim lub z lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3313,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
207,1 kcal
Tłuszcz
7,6 g
Węglowodany
30,0 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek! Z miodowym twarożkiem smakują wyśmienicie!

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.

Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!

Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!

Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem
Wyjątkowe ciasto ucierane z gruszkami z aromatycznym dodatkiem tartego imbiru. To pyszny pomysł na idealną, słodką przekąskę do gorącej kawy lub herbaty.

Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!