Łopatka z suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTY I
osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż, rozwijając roladę (w taki sposób, by powstał płaski płat mięsa, który będziemy zwijać).
WNĘTRZE OPRÓSZAMY
pieprzem.
POMIDORY ODSĄCZAMY Z
zalewy i drobno siekamy.
WRZUCAMY JE NA
rozgrzaną patelnię, razem z drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
PODSMAŻAMY PRZEZ CHWILĘ,
a następnie dodajemy szpinak i całość dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie.
OTRZYMANY FARSZ ROZKŁADAMY
równomiernie na wewnętrznej stronie rolady.
DODAJEMY POKRUSZONY SER
feta i zawijamy ciasno w roladę.
ROLADĘ OWIJAMY W
plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły.
NA DUŻEJ PATELNI
rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy roladę i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, aż plastry szynki się ze sobą skleją.
NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY ROLADĘ
do naczynia żaroodpornego posmarowanego pozostałym olejem.
DOOKOŁA UKŁADAMY SZALOTKI
pokrojone w ćwiartki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
NACZYNIE WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
PIECZEMY OKOŁO 20
minut, po tym czasie podlewamy mięso mniej więcej 1 szklanką wody i pieczemy przez kolejne 45 minut.
W TRAKCIE PIECZENIA
kilkakrotnie zbieramy sos z dna naczynia i polewamy nim wierzch rolady.
PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY
mięso na mniej więcej 15 minut.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu kroimy na plastry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2326,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
581,7 kcal
Tłuszcz
38,5 g
Węglowodany
18 g
Błonnik
40,8 g
Białko
40,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Pieczone warzywa, świeże zioła i lekki, jogurtowy sos – oto przepis Karola Okrasy na gotowanie bez dodawania soli! Przyłącz się!

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Noworoczne orzeźwienie
Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaroniki nadziewane czekoladą
Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.