Tort Bellini • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowny tort bez pieczenia? Poznaj przepis!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TORTU
Podłużne biszkopty wkładamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, biszkopty rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta. Masło roztapiamy. Mieszamy z rozdrobnionymi biszkoptami i cukrem wanilinowym. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowaną masę, dobrze dociskając. Biszkoptowy spód wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
500 g brzoskwiń obieramy ze skórki, owoce kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Jogurt mieszamy ze 100 g cukru, nasionami wydrążonymi z laski wanilii i 100 ml prosecco. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki kremu jogurtowego i mieszamy. Tak powstałą masę łączymy z pozostałym kremem. Wstawiamy na krótko do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy. Krem wykładamy na biszkoptowy spód. Rozsmarowujemy, aby wierzch był gładki i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc do stężenia.
DEKORUJEMY TORT
Pozostałe brzoskwinie pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Układamy na torcie. Pozostałe prosecco zagotowujemy z resztą cukru i glazurą do tortów zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tak przygotowaną glazurę studzimy przez 1 minutę, a następnie, począwszy od środka tortu, polewamy nią brzoskwinie na torcie. Pozostawiamy do stężenia, a następnie tort wyjmujemy z formy. Dekorujemy listkami melisy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4120 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
257,5 kcal
Tłuszcz
14,6 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażona minisałata rzymska
Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi
Pieczona sałatka pełna warzyw i przepysznych greckich serów to idealny pomysł na posiłek dla każdego. Skuś się na ten przepis, który w całości przygotujesz w airfryerze i dodaj swojej diecie warzyw!

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!

Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.