Congee z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Czas na pyszne danie wypełnione po brzegi ryżem jaśminowym, który doskonale komponuje się z bulionem drobiowym i mięsem kurczaka. Wypróbuj przepis i ciesz się tym prostym do wykonania daniem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY RYŻ
Ryż trzykrotnie płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy go i wsypujemy do naczynia, zalewamy filtrowaną wodą, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
DODAJEMY IMBIR, CZOSNEK I BULION DROBIOWY
Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło i wsypujemy odcedzony ryż. Dodajemy pokrojony w paski obrany imbir i rozgniecione ząbki czosnku, całość miksujemy, używając programu„własne ustawienia”. Wszystko zalewamy bulionem drobiowym.
PRZYGOTOWUJEMY UDKA KURCZAKA
Następnie ustawiamy naczynie do gotowania na parze. Układamy w nim udka kurczaka, udka muszą być bez skóry. Doprawiamy je z obu stron solą i przykrywamy. Całość gotujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 1 godzina / temperatura: 100°C / obroty: 1.
PRZYGOTOWUJEMY CONGEE
Gotowego kurczaka szarpiemy na drobne kawałki. Z naczynia z ryżem i bulionem wyławiamy imbir i czosnek. Całość doprawiamy solą i przelewamy do misek. Układamy na powierzchni kawałki kurczaka i dekorujemy wszystko dodatkami – posiekaną dymką, sezamem czy płatkami chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1423,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355,8 kcal
Tłuszcz
7,3 g
Węglowodany
40,8 g
Błonnik
1,1 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Smoothie ogórkowo-gruszkowe
Czysta moc warzyw i owoców w smoothie ogórkowo-gruszkowym zrobionym wg świetnego przepisu Darii. Zadbaj o coś pysznego na początek dnia!

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z kurczakiem
Ten pyszny farsz z kurczaka doskonale smakuje z chrupiącą bagietką i świeżymi warzywami! Wykorzystaj przepis na kanapkę z kurczakiem, by przygotować wspaniałe śniadanie lub sycący lunch.

Omlet z makaronem
Jak smakuje omlet ze smażonym makaronem? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.