Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca • przepis • składniki • przygotowanie
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELIMY ORZECHY
Orzechy nerkowca dokładnie opłukujemy na sitku i osuszamy papierowym ręcznikiem. 75 g orzechów mielimy bardzo drobno z cukrem. Pozostałe orzechy nerkowca grubo siekamy. Mango obieramy ze skórki, miąższ dokładnie miksujemy. Mieszamy z orzechami nerkowca i serkiem śmietankowym.
PODPIEKAMY CHAŁKĘ
Truskawki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Chałkę kroimy na 8 kromek i lekko podpiekamy w tosterze lub piekarniku. Smarujemy kremem z orzechów, posypujemy plasterkami truskawek i dekorujemy posiekanymi orzechami nerkowca i miętą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2388,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
298,6 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.

Różowe cynamonki
Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.

Zapiekanka z pieczarkami
Połączenie świeżych pieczarek z aromatycznymi przyprawami, ciągnącym się serem i chrupiącym chlebem to mix, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. W jaki sposób przyrządzić domową zapiekankę z pieczarkami? Odkryj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
Filet z zębacza smugowego zapieczony z zieloną pietruszką to świetna propozycja smacznego obiadu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Sos słodko-kwaśny
Sos słodko-kwaśny to harmonijne połączenie, które zdobyło wielu fanów na całym świecie. Sos ten istnieje w wielu kuchniach i w różnych wariantach smakowych, jednakże najczęściej spotyka się go w kuchni krajów azjatyckich. Jak przyrządzić pyszny sos słodko-kwaśny do dań azjatyckich (i nie tylko)? Sprawdź nasz niezawodny przepis!

Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!