Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące i aromatyczne crostini z serem gorgonzola i gruszką umilą Ci jesienne wieczory. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie to pyszne!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I PODPIEKAMY CHLEB
Chleb kroimy na kromki, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
NAKŁADAMY GRUSZKI I SER NA KROMKI
Wyjmujemy chleb z piekarnika i każdą kromkę smarujemy serem gorgonzola. Następnie rozkładamy na nim gruszki pokrojone w cienkie plastry i na wierzch ponownie delikatnie nakładamy ser. Posypujemy orzechami włoskimi.
PIECZEMY KROMKI Z DODATKAMI
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grilla) przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i zacznie bulgotać, a orzechy się zarumienią. Przed podaniem skrapiamy miodem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3171,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
634,3 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
100,5 g
Błonnik
8,2 g
Białko
16,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!

Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
Idealna propozycja na przekąskę w gorące dni: słodki smak malin w pysznej sałatce z podsmażonymi gnocchi i dressingiem.

Sałatka włoska Panzanella
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.

Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone
Wyjątkowy makaron orecchiette z kremowym sosem na bazie mascarpone i świeżego, domowego pesto. Odtwórz to danie w swoim domu i ciesz się smakiem inspirowanym włoską kuchnią!

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!