Kawowa panna cotta z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.

Czas przygotowania
250 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj moździerz foremki o pojemności 150 ml filtr do herbaty
PRZYGOTOWUJEMY PANNA COTTĘ 10
G KAWY ROZCIERAMY NA GRUBO W MOŹDZIERZU.
ZAGOTOWUJEMY W RONDELKU Z DODATKIEM ŚMIETANY I 50 G CUKRU.
NASTĘPNIE GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU OK. 10 MINUT, OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W ZIMNEJ WODZIE PRZEZ 5 MINUT.
NASTĘPNIE OSĄCZAMY I ROZPUSZCZAMY W CIEPŁEJ ŚMIETANIE.
MASĘ PRZELEWAMY PRZEZ SITKO DO 4 FOREMEK (PO OK. 150 ML).
WSTAWIAMY NA 4 GODZINY LUB NA NOC DO LODÓWKI, ABY MASA STĘŻAŁA.
PRZYGOTOWUJEMY SOS WIŚNIOWY WIŚNIE
osączamy na sitku, zbierając przy tym sok.
Pozostałe ziarna kawy przekładamy do jednorazowego filtra do herbaty, szczelnie zamykamy i zagotowujemy z sokiem i pozostałym cukrem.
Gotujemy przez 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy odrobiną wody, następnie zagęszczamy nią sok z wiśni.
Dodajemy wiśnie i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem usuwamy filtr do herbaty.
Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze i podajemy z syropem wiśniowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2005,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
501,3 kcal
Tłuszcz
38,9 g
Węglowodany
36,6 g
Błonnik
4,8 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!

Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
Bezglutenowa tortilla, wypełniona aromatyczną wieprzowiną i świeżymi warzywami, to doskonały pomysł na obiad!

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.