Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
tarkę o grubych oczkach Kurczak Kurczaka myjemy i odcinamy z niego skrzydełka przy pierwszej torebce stawowej.
ODCINAMY UDA.
ODDZIELAMY PIERSI KURCZAKA
od korpusu.
NASTĘPNIE Z PIERSI
ściągamy skórę i kroimy piersi na pół.
Z UDEK ODCINAMY
górną kość, zdejmujemy skórę i kroimy na pół.
POKROJONE PIERSI I
uda przekładamy do miski.
POZOSTAŁE CZĘŚCI KURCZAKA
(korpus, skrzydełka, resztki po trybowaniu) pozostawiamy na rosół.
CZĘŚCI KURCZAKA W
misce polewamy niewielką ilością oleju słonecznikowego, dodajemy 3 łyżki przyprawy curry i 2 szczypty pieprzu cayenne lub ostrej papryki. MIESZAMY ZA POMOCĄ: łyżki.
ODSTAWIAMY I MARYNUJEMY
mniej więcej przez 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
SMAŻONY BAKŁAŻAN BAKŁAŻANY
dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę.
NA PATELNI LUB
w garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju słonecznikowego, przesmażamy bakłażana, dodając niewielką ilość soli.
DO PRZESMAŻONEGO BAKŁAŻANA
dodajemy 3 drobno posiekane ząbki czosnku, całość podsmażamy.
DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ
pietruszki. MIESZAMY.
W GARNKU O
grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego.
SMAŻYMY ZAMARYNOWANE KAWAŁKI
kurczaka przez mniej więcej 4 minuty z każdej strony.
DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ
cebulę, posiekany czosnek i drobno starty, obrany imbir.
MIESZAMY DREWNIANĄ ŁYŻKĄ
i smażymy około 5 minut (mieszamy co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu się potrawy).
NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY,
obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę.
CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY PRZEZ
mniej więcej 10 minut, często mieszając (jeśli potrawa zacznie przywierać do dna garnka, dodajemy niewielką ilość wody).
PO UPŁYWIE TEGO
czasu dodajemy 1 puszkę mleczka kokosowego (dobrze wstrząśniętą i wymieszaną), bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut. MIESZAMY.
KAWAŁKI MANGO Z
puszki kroimy w grubszą kostkę.
DOBRZE PODSMAŻONY BAKŁAŻAN
dodajemy do kurczaka w garnku, zwiększamy ogień.
DODAJEMY STARTE NA
tarce o grubych oczkach jabłko, a następnie pokrojone mango i delikatnie mieszamy całość.
NA SAM KONIEC
dodajemy posiekaną świeżą kolendrę (zostawiamy kilka listków w całości do dekoracji) i zdejmujemy z ognia.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
solą oraz 2-3 szczyptami pieprzu cayenne lub ostrej papryki w proszku.
JAK PODAWAĆ UGOTOWANY
ryż przekładamy do miseczek, dekorujemy natką pietruszki.
DO DUŻEJ MISKI
przekładamy curry z kurczaka, dekorujemy kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6618,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1654,5 kcal
Tłuszcz
98,5 g
Węglowodany
117,7 g
Błonnik
75,7 g
Białko
75,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak curry z ananasem
Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.

Koktajl odbudowujący – orzechowo-czekoladowy
Sięgnij po koktajl odbudowujący o pysznym orzechowo-czekoladowym smaku – doda Ci energii na dalszą część dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Fondue serowe
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paszteciki z grzybami i soczewicą
Pyszne paszteciki z grzybami i soczewicą to idealny pomysł na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj!

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Gulasz z kaczych żołądków
Poznaj przepis na aromatyczny gulasz z żołądków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.

Pretzel dog
Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.