Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
z pokrywką.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180 stopni C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE WYLUZOWANE KURCZĘ
dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami.
ODCINAMY SKRZYDEŁKA OD
piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi.
ZE SKRZYDEŁEK USUWAMY
lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru.
UDA DZIELIMY NA
pół (odcinamy pałkę od podudzia).
2 PAŁKI, 2
podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.
3 ZĄBKI CZOSNKU
drobno siekamy. ODSTAWIAMY.
2 CEBULE KROIMY
w drobną kostkę. 1 LIMONKĘ KROIMY: na mniejsze cząstki.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru , 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
podduszamy, często mieszamy.
POMIDORY PELATI WYKŁADAMY
na deskę i drobniej kroimy.
KURCZAKA WKŁADAMY NA
patelnię z marynatą. PODDUSZAMY.
LEKKO PODDUSZONEGO KURCZAKA
przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego).
NA PATELNIĘ, NA
której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, chwilę redukujemy.
CZĘŚĆ POMIDORÓW Z
patelni przekładamy do kurczaka.
CAŁOŚĆ W NACZYNIU
żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry.
NACZYNIE ŻAROODPORNE PRZYKRYWAMY
i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut.
WARZYWA MARYNATĘ POZOSTAŁĄ
na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka.
MARCHEW KROIMY W
plastry o grubości ok. 1 CM.
WRZUCAMY NA PATELNIĘ
i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). DODAJEMY CZĘŚĆ POSIEKANEJ: kolendry.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ
ilością soli i pieprzu.
CUKINIĘ KROIMY W
półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć).
GDY MARCHEW JEST
już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę.
POZOSTAŁĄ KOLENDRĘ SIEKAMY
i dodajemy do sosu. MIESZAMY.
GOTUJEMY OKOŁO 5
minut.
WYCIĄGAMY KURCZAKA Z
piekarnika.
POLEWAMY GO MIODEM
i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia).
JAK PODAWAĆ WARZYWA
na patelni mieszamy.
KURCZAKA WYCIĄGAMY Z
piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6504,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1626,2 kcal
Tłuszcz
120,6 g
Węglowodany
61,1 g
Błonnik
75,6 g
Białko
75,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Curry z tofu, quinoa i jarmużem
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!

Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
Czekoladowy biszkopt i mus z owoców to połączenie, dla którego warto przygotować tort z przepisu Pawła! Tak udekorowane dzieło ozdobi każdy stół, bez względu na okazję.

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Lemoniada z rabarbaru i truskawek
Doskonały przepis na orzeźwienie! Lemoniadę z rabarbaru i truskawek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort migdałowy "Mandorla
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!