Curry z tofu, quinoa i jarmużem • przepis • składniki • przygotowanie
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY QUINOA
Quinoa dokładnie płuczemy na sitku i osączamy. Zagotowujemy 500 ml bulionu, dodajemy quinoa i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Quinoa zdejmujemy z ognia i studzimy pod przykryciem przez 10 minut.
GOTUJEMY CURRY
Jarmuż oczyszczamy, usuwając grube środkowe nerwy. Liście rozrywamy, myjemy i osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Podsmażamy na 1 łyżce gorącego oleju aż do zeszklenia. Posypujemy curry i podsmażamy przez kolejną minutę. Dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Dodajemy jarmuż, dusimy pod przykryciem, aż zacznie się rozpadać, a następnie całość gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dodajemy do jarmużu i gotujemy przez kolejne 5 minut do miękkości.
SMAŻYMY TOFU
Tofu osączamy, kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym. Podsmażamy na pozostałym gorącym oleju ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Posypujemy sezamem i smażymy przez kolejną minutę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2431,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
607,8 kcal
Tłuszcz
32,6 g
Węglowodany
63,4 g
Błonnik
21,1 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.

Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!