Bożonarodzeniowa babka piernikowa • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
MASŁO: potrzebne do przygotowania polewy z mlecznej i deserowej czekolady wyjmujemy z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
BABKA W GARNKU,
na małym ogniu, roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową, miód i przyprawę do piernika.
CAŁOŚĆ MOCNO PODGRZEWAMY,
ale nie zagotowujemy.
NASTĘPNIE ZESTAWIAMY Z
ognia i studzimy.
JAJA UBIJAMY Z
cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której dodajemy przestudzoną masę czekoladową.
NASTĘPNIE PRZESIEWAMY MĄKĘ
pszenną, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. WSZYSTKO RAZEM: mieszamy.
NA KOŃCU DODAJEMY
powidła śliwkowe. MIESZAMY.
MASĘ WLEWAMY DO
formy na babkę i pieczemy w temperaturze 160º C (termoobieg) przez 40-45 minut. UPIECZONE CIASTO: studzimy.
POLEWA Z CZEKOLADY
deserowej Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. DODAJEMY MIĘKKIE: masło. CAŁOŚĆ STARANNIE: mieszamy.
POLEWA Z CZEKOLADY
mlecznej Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. DODAJEMY MIĘKKIE: masło. CAŁOŚĆ STARANNIE: mieszamy.
DEKORACJA Z MASY
dragant Żelatynę namaczamy w wodzie.
DO CUKRU PUDRU
i 25 g mąki ziemniaczanej dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie i podgrzaną w kuchence mikrofalowej oraz sok z cytryny. WYRABIAMY.
ZAWIJAMY W FOLIĘ
spożywczą, odstawiamy.
NASTĘPNIE PODSYPUJEMY POZOSTAŁĄ
mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy.
ZA POMOCĄ FOREMEK
wycinamy gwiazdki.
POZOSTAWIAMY DO
wyschnięcia.
WYSTUDZONĄ BABKĘ OBLEWAMY
najpierw polewą z czekolady deserowej, wstawiamy do lodówki do zestalenia polewy, następnie dekorujemy polewą z czekolady mlecznej oraz gwiazdkami z masy dragant i niewielką ilością cukru pudru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6531 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
653,1 kcal
Tłuszcz
31,8 g
Węglowodany
86,5 g
Błonnik
7,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!

Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to klasyk w polskiej kuchni! Te miękkie kluski wypełnione soczystym, dobrze przyprawionym mięsem są idealnym pomysłem na sycący obiad. Przygotowanie pyz wymaga nieco czasu i precyzji, ale ich smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Odkryj wraz z nami, jak przyrządzić pyszne pyzy z mięsem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!

Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!