Gołąbki z ryżem — tradycyjne • przepis • składniki • przygotowanie
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ
Do mniejszego garnka wlewamy 200 ml wody i wsypujemy ryż. Ustawiamy na kuchence i gotujemy przez 15 minut. Potem odcedzamy ryż na sicie i zostawiamy go do przestygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ
Wycinamy głąb z kapusty, a potem całą główkę (miejscem po głąbie do dołu) wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i obgotowujemy kapustę przez 10 minut, aby łatwiej było ściągnąć z niej liście.
ODDZIELAMY LIŚCIE
Ostrożnie wyciągamy kapustę z garnka i rozdzielamy wszystkie liście. Jeśli zbyt mocno się trzymają, pomagamy sobie nożem, nacinając liście u nasady. Odmierzamy ok. 100 ml wody z gotowania kapusty i wlewamy ją do kubka. Kapustę odkładamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ją. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Po 2 minutach dodajemy ugotowany ryż i dalej podsmażamy, co kilka minut mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Gotowy farsz odstawiamy na bok i studzimy przez 10 minut.
ZAWIJAMY GOŁĄBKI
Układamy liść kapusty na desce, a następnie na brzegu liścia układamy farsz. Zaginamy przeciwległe boki do środka i ciasno rolujemy gołąbka. Czynność powtarzamy ze wszystkimi gołąbkami, zostawiając ok. 4-5 liści bez farszu.
GOTUJEMY GOŁĄBKI
Dno dużego garnka wykładamy odłożonymi na bok liśćmi kapusty. Następnie wlewamy passatę, bulion i wodę po gotowaniu kapusty. Wszystko delikatnie solimy i mieszamy, a potem układamy w garnku gołąbki. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 60 minut (lub do miękkości kapusty). Takie gotowe gołąbki posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z ziemniakami i pyszny obiad jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1879,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375,9 kcal
Tłuszcz
20,5 g
Węglowodany
27,1 g
Błonnik
7,3 g
Białko
23,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!

KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.

Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!