Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową • przepis • składniki • przygotowanie
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj blaszkę piekarnikową rękaw cukierniczy piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA W
MISCE MIESZAMY WSZYSTKIE SYPKIE SKŁADNIKI (MĄKĘ, CUKIER, SODĘ, KAKAO, BARDZO DROBNO POSIEKANĄ CZEKOLADĘ), DODAJEMY POKROJONE W KOSTKĘ MASŁO I JAJKO.
ZAGNIATAMY DO MOMENTU POŁĄCZENIA SIĘ WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW (JEŻELI NIE BĘDĄ SIĘ CHCIAŁY POŁĄCZYĆ, DODAJEMY 1-2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY.
GOTOWE CIASTO DZIELIMY NA 2 CZĘŚCI W PROPORCJACH ⅔ I ⅓).
SZPRYCUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ NA
ciastka Większą część ciasta dzielimy na 16 kawałków.
W dłoniach formujemy kulkę, którą mocno rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem (średnica około 6-7 cm).
Na standardowej blaszce z piekarnika układamy maksymalnie 8 ciastek, zachowując odstępy.
Na tak przygotowane ciastka rękawem cukierniczym lub woreczkiem ze ściętym rogiem szprycujemy masę krówkową (średnica kółeczka około 2,5 cm).
UKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ CIASTA
Pozostałe ciasto również dzielimy na 16 kawałków i ponownie formujemy w dłoniach kulkę, mocno ją rozpłaszczamy.
Delikatnie nakładamy na masę krówkową i przyklejamy krawędzie ciasta do dolnej warstwy tak, aby całe górne kółeczko było przyklejone do dolnego.
Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez 12 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5203,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
325,2 kcal
Tłuszcz
17,2 g
Węglowodany
35,7 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
Wypróbuj przepis Mai na orkiszową wersję kulebiaka z kapustą i wędzoną śliwką. Będzie pysznie!

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kartoflanka regionalna
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.

Karmelki miodowe
Przygotuj karmelki o wyjątkowym smaku! Z dodatkiem anyżu, tymianku i oczywiście dużej ilości miodu!

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!