Deser jogurtowo-truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DELIKATNA GALARETKA JOGURTOWA
Do miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder (dodatek cukru nie jest konieczny, można dodać w zamian słodzik lub nie słodzić), mieszamy.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
50 ml mleka i rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej.
PODGRZANY ROZTWÓR ŁĄCZYMY
z pozostałym mlekiem i dodajemy do jogurtu.
MASĘ JOGURTOWĄ WLEWAMY
do naczyń deserowych (kieliszki, salaterki, pucharki).
CHŁODZIMY W LODÓWCE
około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
ŻELKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI
miksujemy z sokiem z limonki i, opcjonalnie, cukrem pudrem.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z truskawkami.
ŻELKĘ WYLEWAMY RÓWNĄ
warstwą na galaretkę z jogurtu, chłodzimy w lodówce około 40 minut.
DESER DEKORUJEMY POMARAŃCZĄ
i kiwi pokrojonymi w plastry oraz patyczkami czekoladowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
636,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
159,0 kcal
Tłuszcz
4,4 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
9,7 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Pilaw z roladkami z cukinii
Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!

Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowana pizza z grilla
Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Bezglutenowa tortilla
Poznaj łatwy i szybki sposób Darii na bezglutenową tortillę z mąki ryżowej!